Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan hurma, sofralardaki baş köşesindeki yerini almadan evvel tezgahlardaki yerine kuruldu.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte onca aksiliğe karşın, gelenek ve alışkanlıklarımızdan vazgeçmeden Ramazan’ı karşılamaya çalışıyoruz.
Pidelerin dışında hurmalar da vazgeçilmezlerimiz ortasında yer alıyor.
İftar sofralarının gözdesi
Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma da tezgah ve raflardaki yerini aldı.
Doyurucu ve besleyici
Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında Ramazan ayına mahsus olması nedeniyle başka bir değeri olan hurma, satış noktalarında kendini göstermeye başladı.
Hurmaya talep artıyor
Hurma ticaretiyle uğraşan Ahmet Özkan, Ramazan yaklaştıkça hurmaya talebin de arttığını söyledi.
“Bu yıl kaliteli eser az”
Geçen yıl hurmanın hasat vaktinde Mekke’ye kar yağması ve Medine’de sel olması nedeniyle bu yıl kaliteli eserin az çıktığını bildiren Özkan, bu durumun fiyatlara yansıdığını lisana getirdi.
“Hurma fiyatı kur artışlarından etkilendi”
Özkan, ithal edildiği için hurma fiyatının kur artışlarından da etkilendiğine dikkati çekerek, “Bu sene umre ibadeti sebebiyle, hurma satışları daha evvel başladı. Hurma fiyatları da geçen yıla oranla yüzde 20-25 civarında arttı.” dedi.
“Medine hurması tercih ediliyor”
Türkiye’ye Suudi Arabistan, İran, Irak, Mısır, Cezayir, Kudüs ve mevsimine nazaran Libya’dan yaklaşık 30 cins hurma getirildiğini anlatan Özkan, ülkede hac ve umre ibadetinden ötürü yüklü olarak Medine hurmasının tercih edildiğini tabir etti.
“Hurma fiyatları 145 lira ile 290 lira arasında”
Sadece Medine’den 20’ye yakın hurma cinsinin ithal edildiğini belirten Özkan, bunların kabuklu kabuksuz, büyük küçük, yumuşak sert üzere özelliklerine nazaran sınıflandırıldığını, kilogramının 145 lira ile 290 lira aralığında satıldığını kaydetti.
Çeşitlerine nazaran hurma fiyatları
Diğer hurma cinslerinin fiyat ve yararları hakkında da bilgi veren Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
Mebrum hurmasının kilogram fiyatı, uzunluklarına nazaran 165 lira ile 265 lira ortasında değişiyor. Kan hurması diye bilinen, Hudri cinsinin kilogramı 175 lira. Arap ülkelerinde, demir oranı başka hurmalara nazaran daha yüksek olan Hudri cinsinden pekmez yapılır. Medine karası diye anılan Safavi hurmasının kilogramı 175 lira, antioksidan bedeli daha yüksek olan bu cinsi Araplar bilhassa karaciğer yağlanmasına karşı öneriyor. Diyabet hastalarının ya da şeker sevmeyenlerin tüketebileceği Sugi hurmasının kilogramı 130 lira ile 200 lira ortasında satılıyor. Dişi olmayan bebek ve yaşlıların tüketebileceği daha etli bir cins olan Mejdul hurmasının kilogramı 190 ile 290 lira aralığında bulunuyor. Irak’tan gelen hurmanın kilogram fiyatı ise 45 lira. Peygamber Efendimiz’in diktiği rivayet edilen Acve hurmasının kilogramı da 200 ile 260 ortasında satılıyor. Hadislerde Acve hurması ile ilgili 7 adet yenmesinin şifa olduğu müjdeleniyor.
“Günlük vitamin ve mineral muhtaçlığını karşılıyor”
Bir insanın günlük vitamin ve mineral muhtaçlığının hurmayla karşılanabileceği belirten Özkan, bekleyen ve bayatlamış eserlerin hurma pekmeziyle tatlandırıldığını, raf ömrünün daha uzun olması için oksit gazına tabi tutulduğunu, parafinle parlatıldığını ve şıralı sularda bekletildiğini anlattı.
Hurma alırken nelere dikkat edilmeli?
Özkan, şunları kaydetti:
Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı vakit, belirli bir mühlet sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak koruma etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da çabucak tüketilmesi öneriliyor. Ambalajlı eserlerin birçoklarında yıkama ya da parlatma süreci yapılıyor. Vatandaşlar bilhassa açık ve işlenmemiş eser almaya dikkat etsinler. Zira, açık eser çok fazla hileye mahal vermiyor. Bir de hurmada eski ve yeni mahsulde lezzet ve vitamin farkı çok oluyor, vatandaşlar tüketecekleri hurmanın o yılın mahsulü olmasına dikkat etsinler ve bunu satıcıya sorsunlar.