DOLAR
32,3565
EURO
34,4292
ALTIN
2.435,74
BIST
9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Everest Dağı, tırmanan dağcıların mikroplarını koruyor

Her yıl yüzlerce dağcı Everest’e tırmanıyor. Dağın soğuk hava şartları, dağcıların öksürük ve hapşırıklarıyla etrafa saçılan mikropları müdafaaya alıyor.

Everest Dağı, tırmanan dağcıların mikroplarını koruyor
15.03.2023 16:52
0
A+
A-

Her yıl yüzlerce dağcı, dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı’nın güney tarafındaki South Col bölgesinde kamp kuruyor.

Dağcılar her ne kadar Everest Dağı’na tırmandıkları için övgüyü hak etse de geride çeşitli mikroplar bırakıyorlar.

Everest’teki çok şartlara karşın, araştırmacılar dağın çökeltilerinden izole edilen bakteri ve mantarları yetiştirmeyi başardılar.

Çoğunlukla uykuda olan bu organizmalar, daha az şiddetli topraktan Everest’in karsız tabanlarına rüzgar yahut beşerler tarafından taşınmış olabilir.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden (CU Boulder) mikrobiyal ekolojist Nicholas Dragone liderliğindeki araştırma grubunun toprak örnekleri topladığı South Col bölgesi, deniz düzeyinden 2 bin 377 metre yüksekte yer alıyor.

Mikroplar hayatta kalıyor

Bu nedenle araştırmacılar, Staphylococcus ve Streptococcus üzere burun ve boğazımızın sıcak ve ıslak rahatlığına ahenk sağlamış mikropların bu bölgede hayatta kalabildiklerini söylüyor.

CU Boulder’da mikrobiyal ekolojist olan kıdemli müellif Steven Schmidt, “Everest’in mikrobiyomunda, bu yükseklikte bile bir insan imzası var. Birisi burnunu sümkürürse yahut öksürürse, ortaya çıkabilecek cinsten şeyler bunlar.” diyor.

Ekip üyeleri daha evvel And Dağları, Himalayalar ve Antarktika üzere yerlerden toprak örneklerine baktılar.

Ancak Everest’ten alınan örneklerin, insanlarla kontaklı mikroorganizmaların kesin delillerini birinci sefer gösterdiği belirtiliyor.

Sadece güçlü mikroplar hayatta kalıyor

Daha yüksek ultraviyole ışık konsantrasyonları, daha düşük sıcaklıklar ve su eksikliği, yüksek irtifada mikropların vefatına katkıda bulunur, bu nedenle sadece en sağlam organizmalar, bu kadar güçlü bir iklimde hayatta kalabilir.

Staphylococcus ve Streptococcus bakterileri ekseriyetle toprakta bulunur, lakin bu çalışmada tanımlanan genetik dizilimler, çoklukla cildimizde ve ağzımızdaki bakterilerle birebir.

Söz konusu çalışmalarını kaleme alan araştırma takımı, bir makalede şu sözleri kullanıyor:

Dağda insanların daha çok kullandığı alanlardan numune alırsak, insanın etraf üzerindeki tesirine dair daha fazla mikrobiyal delil bulabileceğimizi iddia ediyoruz .

Bununla birlikte, Everest Dağı bölgesindeki hava sıcaklıkları her on yılda yaklaşık 0,33 santigrat derece yükseliyor. Temmuz 2022’de South Col bölgesi, -1,4 dereceyle sıcaklık rekoru kırdı.

Bu ısınma eğilimi, şu anda faal olmayan organizmaların gelecekte etkin hale gelmesine yol açabilir.

Bilim insanları, South Col’da yakın vakitte kurulan meteoroloji istasyonunun, vakit geçtikçe ve daha fazla müşahede yapıldıkça daha fazla bilgi verebileceğini söylüyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.