Prof. Dr. Naci Görür beklenen İstanbul zelzelesinde o yakanın daha az etkileneceğini açıkladı. İşte Naci Görür’ün sarsıntı kestirimi..
Kahramanmaraşlı merkezli 10 vilayetimizde büyük bir yıkıma sebep olan zelzele felaketinin akabinde sarsıntı kestirimleri ile toplumsal medyanın en çok konuştuğu isimler ortasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür yaptığı yeni bir açıklama ile dikkat çekti.
Beklenen İstanbul zelzelesi hakkında yaptığı varsayımlar ile isminden kelam ettiren Naci Görür toplumsal medyada gündeme oturdu.
Prof. Dr. Naci Görür İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen sarsıntıda etkilenecek bölgeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Naci Görür yaptığı açıklamada “Anadolu yakası Avrupa yakasına göre daha az etkilenecek.” tabirlerine yer verdi.
250 senede bir büyük deprem
Naci Görür, İstanbul sarsıntısı hakkında şu sözlere yer verdi;
“Burada beklediğimiz zelzele en son 1766… 250 senede bir büyük sarsıntı üretiyor İstanbul’da. Evet dönemi bu. Marmara Bölgesi’nde zelzele Marmara Denizi’nin içinde olacak. Yani Kuzey Anadolu fayının Marmara’nın iç kısmında olacak. Biz artık fay tartışmasını bırakalım. Bir gerçeklik var. Burada zelzele olacak. 99’da zelzele var, Şarköy’de 1912’de var.
İkisinin ortasındaki kısımda 1766’dan beri zelzele yok. Burası sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak ve Marmara zelzelesini oluşturacak. Bunu kabul edelim, halk bunu bilsin. Bu türlü bir zelzele olduğu vakit Asya yakası izafi olarak, Avrupa yakasına göre daha az etkilenecek. Burada jeolojik formasyonlar yer prestijiyle daha güçlü. Anadolu yakası taban olarak daha güçlü, Avrupa yakası daha zayıf. Münasebetiyle burada hasar göreli olarak burada daha fazla.
Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye hakikat gittiği yerlerde çoğunlukla zelzelenin şiddeti 9 olacak. Kuzeye hakikat çıkınca bu düşecek. Ve 8, 7 vs. düşecek. Birebir biçimde Anadolu yakasında da kıyıya paralel kısımlarda 9 şiddeti ve kuzeye gerçek azalacak. Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu önemli bir zelzele şiddetidir. Bu durumda yapılacak şey şu; İstanbul’u bir an evvel zelzeleye hazırlamak.”